05.06.2019
Sykemittarin ja Polar Electro Oy:n tarinan synnyinsijoilla
Sykemittareita valmistavan Polar Electro Oy:n pääkonttori sijaitsee Kempeleessä ja sykemittari keksinnön juuret juontavat syvästi paikallishistoriaan ja kahden merkittävän henkilön, Seppo Säynäjäkankaan ja Pertti Sankilammen tapaamiseen vuonna 1975.
Tieteelle elämänsä omistanut professori ja Polar Electron perustaja Seppo Säynäjäkangas kuoli 75-vuotiaana huhtikuussa 2018. Liikunnalle elämänsä omistanut moninkertainen paralympiavoittaja, maailmanmestari ja kunnallisneuvos Pertti Sankilampi muistelee tapaamista Kempeleessä edelleen. Tapaaminen muodosti merkittävän tapahtumien sarjan, jonka johdosta sykemittareita alettiin kehittää ja syntyi Polar Electro Oy. Tapaamispaikan lähistölle on myös nimetty katu nimeltä Sykepolku.
Pertti Sankilampi oli nuori hiihtäjälupaus. Unelmat olivat Grenoblen talviolympialaisissa 1968. Kohtalo puuttui peliin, parikymppisenä varusmiehenä hän menetti vasemman jalkansa kokonaan luusyövän seurauksena. Pertti ei lannistunut, sai proteesin ja harrastus jatkui uusin tavoittein. Pertti kouluttautui hiihdon A-valmentajaksi ja valmensi Kempeleen Kirin nuoria hiihtäjän alkuja, joiden joukossa oli muun muassa Seppo ja Ritva Säynäjäkankaan 10-vuotias esikoistytär Sari, nykyinen Polar Electron toimitusjohtaja. Valmennusuransa aikana Pertti tarkkaili treenattaviensa sykettä ranneotteella ja tuli keksineeksi, että mittaamiseen tarvittaisiin laite. Samanaikaisesti Pertti itse valmentautui vuoden 1976 ensimmäisiin hiihdon paralympialaisiin. Unelmat toteutuivat vuonna 1976 ja Pertti Sankilammesta tuli maastohiihdon paralympian historian ensimmäinen olympiavoittaja. Kaikkiaan hänellä on seitsemän paralympiakultaa ja yhteensä arvokisamitaleja 29 vuosilta 1976-1990.
Historiallinen tapaaminen saunalenkillä
Maaliskuun 15. päivä vuonna 1975 Pertti Sankilampi oli hiihtolenkillä Köykkyrin maastossa Kempeleessä. Sankilammella oli tiedossa, että Kempeleessä asuu Oulun yliopistolla työskentelevä elektroniikan professori Seppo Säynäjäkangas, joka sattumalta tuli lenkillä vastaan. Pertti pysäytti hiihtäjän ja sanoi ”sinä olet Seppo Säynäjäkangas, olisiko hetki aikaa?” Seppo kertoi olevansa saunalenkillä. Pertti kysyi suoraan professorilta ”voisitko kehittää yliopistolla laitteen, joka mittaa sykettä ranteesta ja sitä voisi pitää kuin kelloa kädessä?”. Alun perin kiireisenä olleen professorin kiire päättyi siihen ja sykemittarin kehitys alkoi. Seppo Säynäjäkangas kertoi saamansa idean olympiakomitean valmennuspäällikkö Kalevi Tuomiselle ja sai sykemittarin kehitykseen 16 000 markan rahoituksen. Ensimmäinen prototyyppi mittarista näki päivänvalonsa 1976. Seppo Säynäjäkangas perusti Polar Electron vuonna 1977. Vuonna 1979 syntyi ensimmäinen sykemittari, joka siirsi tiedon langattomasti rintaan kiinnitetystä lähetinvyöstä ranteeseen.
Polarin tarinassa on ollut vaikeitakin paikkoja, kuten pääkonttorin palo 1984 Kempeleessä. Uuden pääkonttorin rakentaminen tapahtui ripeästi yhteistyössä Kempeleen kunnan kanssa, samana vuonna saatiin myös uusi tuote myyntiin Yhdysvalloissa ja Saksassa, mikä auttoi eteenpäin. Alussa Polarin mittarit olivat huippu-urheilijoiden käytössä, mutta 1980-luvun lopussa kehitettiin myös oma laite kuntoilijoille, joka vietiin myyntiin kansainvälisille markkinoille. Tämä oli merkittävä harppaus Polarin kehityksessä. Polar oli merkittävässä osassa ja pioneerina Oulun seudun teknologia-alan kehityksessä ja sykemittari on valittu yhdeksi merkittävimmistä suomalaisista keksinnöistä maailmassa. Seppo Säynäjäkangas sai Kempeleen kunnan ja yrittäjäyhdistyksen yrittäjäpalkinnon vuonna 1989, jonka silloinen kunnanhallituksen puheenjohtaja Pertti Sankilampi sai Sepolle luovuttaa.
Vuonna 1992 vihittiin käyttöön uusi Polarin pääkonttori ja tehdas Kempeleessä, joka on nimetty Kalevalan mukaan Sampolaksi. Pääkonttorin edessä on Eino Romppasen veistos nimeltään Viimeinen metri. Se esittää Montrealin olympialaisten 5000 metrin juoksun loppua. Lasse Virenin perässä tulivat Dick Quax ja Klaus-Peter Hildenbrand, joka heittäytyi pronssille ohi Rod Dixonin. Polarin pääkonttori sijaitsee Kempeleessä lentokentäntien varressa Vihiluodossa.
Pertti Sankilampi hiihtää edelleen aktiivisesti Kempeleessä ja hänen mukaansa on nimetty suosittu hiihtoreitti nimeltään Pertin lenkki. Kempeleen maratonklubi järjestää myös hiihtokilpailun talvisin, jonka nimi on Pertin hiihto. Sankilampi on erittäin hyvässä kunnossa 73-vuoden iässä ja hän liikkuu hyötyliikunnan lisäksi 10-15 tuntia viikossa. Talvisin hiihtokilometrejä tulee yli 2000 ja kesällä kilometrejä karttuu pyöräillen muun muassa Köykkyrin maastossa. Elämänohjetta / mottoa kysyttäessä Sankilampi mainitsee hänelle tärkeän lauseen: lapsena saatu liikunnan kipinä kantaa koko elämänkaaren!
Lähteet:
Pertti Sankilampi, 27.6.2019
Helsingin Sanomat, Jaakko Lyytinen 14.1.2019